Attachments:
Download this file (bilješka_sa_sastanka_07_09_2011.pdf)bilješka_sa_sastanka_07_09_2011.pdf[ ]244 Kb

REPUBLIKA HRVATSKA
UDRUGA "HRVATSKE SLOBODNE ZONE"
ZAGREB, Jankomir 25

Tel: 01/3496-571
Tel/fax:01/3871-401
Zagreb,08.09.2011.

BILJEŠKA

sa sastanka o otvorenim pitanjima glede poslovanja korisnika slobodnih zona, održanog 07.09.2011. godine u sjedištu Udruge "Hrvatske slobodne zone"

Sastanak je organiziran na traženje ravnateljice Uprave za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije, gđe. Sanje Rendić-Miočević, nastavno na dosadašnju komunikaciju o mogućnostima korištenja samouslužnih aparata (topli i hladni napici, hrana), te drugih oblika ugostiteljskih usluga (catering, radnička menza) u slobodnim zonama, a vezano za aktualni slučaj tvrtke Boxmark u SZ Varaždin.

Na sastanku su uz gđu. Rendić-Miočević sudjelovale i njene suradnice iz Odsjeka za slobodne zone, gđa. Marina Hodak i gđa. Diana Krčmar, a Udrugu su predstavljale gđa. Dubravka Maras i gđa. Sanja Semenić.

Gđa. Maras pojasnila je na koji način stvari funkcioniraju u SZ Zagreb-koncesionar daje suglasnost korisniku zone za postavljanje samoposlužnog aparata u poslovnom prostoru, korisnik sklapa ugovor s dobavljačem, carina prati ulaz/izlaz domaće robe (plaćen PDV i trošarina) ­dobavljač daje na uvid i ovjeru dostavnicu/otpremnicu, korisnik vodi evidenciju o domaćoj robi (korištenju u zoni), a sve je u skladu s propisanim mjerama carinskog i poreznog nadzora nad domaćom robom u zoni. Također, evidentira i dokumentira se svaki ulaz/izlaz catering službe uz prethodnu najavu korisnika zone o dogovorenoj dostavi za određeni dan ili period.

Gđa. Rendić-Miočević zaključila je da će Odsjek za slobodne zone poslati upite svim zonama i tražiti očitovanja o ovoj problematici, a potom će tražiti mišljenje CURH i predložiti izradu zajedničkog protokola o postupanju. Jedna od opcija je i donošenje pravilnika o obavljanju uslužne/ugostiteljske djelatnosti u zoni, odnosno izuzimanje iste iz zabrane obavljanja maloprodaje u zoni.

Na upit gđe. Maras o nastavku započetih aktivnosti Radne grupe za razvoj slobodnih zona, gđa. Rendić-Miočević odgovorila je da se gosp. Radković slijedeći tjedan vraća s godišnjeg odmora te će se projekt ponovno pokrenuti, a gđa. Hodak je nadodala da se lista otvorenih pitanja kompletira.

Gđa. Rendić-Miočević izvijestila je kako je gosp. Domagoj Juričić imenovan novim državnim tajnikom MINGORP, u čijoj je nadležnosti Uprava za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije, a time i slobodne zone.

PREDSJEDNICA UDRUGE
mr.sc Dubravka Maras, MBA